Jeugdkamp BC ’70 Veluwe 20/21 mei ‘17

Lang naar uitgekeken, maar zaterdag de 20 e was het eindelijk dan zover, de start van het jeugdkamp van BC ’70 Veluwe! Om 9.30 uur werd er verzameld bij sporthal de Wieken. Bram, Milan, Mart, Lars, Siènna, Sanne, Lotte, Meike, Gyonne, Emma, Geriëlle en Judith gingen mee. De begeleiding bestond uit Freddy, Valerie, Inge, Simone, Theo en Tamara, die dit alles samen hadden voorbereid. Nadat iedereen was gearriveerd en een plekje had gevonden in één van de auto’s en alle bagage was weg gewerkt in de achterbakken, werd er luid toeterend vertrokken naar ampeerboerderij De Berghoeve in Wissel. De auto van Freddy en Valerie hing enorm achterover vanwege alle bagage, speelattributen en ook nog wat boodschappen.

Na aankomst bij de kampeerboerderij ging onze jeugd enthousiast de zolder op, in de door ons gehuurde ‘Hooiberg’ en zocht daar een slaapplek uit. In de accommodatie aangekomen deed je een flinke stap terug in de tijd en kon wel een kwast verf gebruiken. Er waren meerdere accommodaties die verhuurd waren aan verschillende verenigingen. Naast alle gebouwen was een groot grasveld aanwezig, wat gebruikt mocht worden en ook in het naastgelegen bos mocht gespeeld worden. Vanaf het moment van binnenkomst ging de volumeknop bij de jeugd op stand 10 en werden de  slaapzakken uitgerold en de luchtbedden opgepompt. De slaapzolder werd provisorisch verdeeld in een meisjes- en jongensgedeelte d.m.v. oude lakens en dekbedhoezen.

De eerste activiteit was een speurtocht met 6 opdrachten. Er werd gelopen in 2 groepen met 2 begeleiders erbij, langs de aanwezige wandelroute in de buurt van 4 km. Eenmaal weer terug werd er hongerig aangevallen op de lunch. Sommige kinderen werkten met het grootste gemak 11 boterhammen weg! Met dank aan Jacqueline voor het regelen en meenemen van de broden van Bakkerij Breden.

Helaas kregen we na de lunch te maken met een paar pittige, korte buien en werd er door de leiding overgeschakeld op woord- en raadspelletjes binnen, die snel in elkaar gezet werden. Je moet op zo’n kamp wel kunnen improviseren! Na de regen ging iedereen weer naar buiten en werden de meegebrachte ballen, rackets in alle soorten en maten goed gebruikt. Er werd leuk gespeeld met elkaar. Zelfs verstoppertjes kwam aan bod en er werd vooral veel gevoetbald. Aan het eind van de middag kwamen Guus en Sjaak aangereden met de auto en aanhanger vol met spullen voor de BBQ, die werd gehouden op een veldje met picknickbanken, vlak in de buurt. In een enorme schotelachtige BBQ werden aardappels gepoft en kon er brood gebakken worden door deeg aan een stokje te doen en boven het vuur te houden. Het weer knapte op en we hebben met z’n allen in de zon gegeten en gezellig gekletst. Ook hoorden daar natuurlijk hamburgers, worstjes, frikandellen, stokbrood en sla bij. Al met al een heerlijke BBQ met dank aan Guus en Sjaak voor de meegebrachte spullen en het eten, en de gedane moeite!

Na de BBQ en weer terug op het honk werd er nog wat gespeeld en gekletst en werd er over gegaan op het avondprogramma. Allerlei woord- en raadspelletjes en quizjes kwamen aan bod. Daarna ging Theo achter zijn laptop zitten en bediende de ‘panelen’. Vooral het muziek raden, waarbij er gezongen moest worden met een koptelefoon op, was toch wel het meest grappig.

Daarna was het de bedoeling dat er toch wel enigszins geslapen ging worden door iedereen, maar het duurde natuurlijk nog wel even voordat iedereen stil werd en in slaap viel. De 5 personen van de leiding die bleven slapen hadden zich een slaapplek verworven in de eetruimte naast de slaapzolder; de één had een wat comfortabelere slaapplek dan de ander…… De begeleiders hebben natuurlijk

nauwelijks een oog dicht gedaan. Vanuit de slaapzaal ernaast ging al vóór 6.00 uur, als vanuit het niets, de volumeknop alweer op 10. Positief bezien kun je ook zeggen dat ze het allemaal goed met elkaar konden vinden en ze hebben elkaar kennelijk veel te vertellen. Van de oorspronkelijke indeling was op de ochtend niet zoveel meer over.

Na een vroeg ontbijt werd er met prachtig mooi weer een zes-kamp gehouden, waarbij 2 teams het met allerlei spelen tegen elkaar opnamen om de snelste te zijn. Zo werd er gerend, om flesjes heen gedraaid, er werden planken verlegd om met z’n drieën naar de eindstreep te komen, water in flesjes naar emmers gehupst, met eieren op lepels gelopen en werd er gerend met strandballen tussen tweetallen in geklemd. Daarna werd er toch nog weer gevoetbald, waarbij de hoofden steeds roder werden omdat het steeds warmer werd. Nog één keer kwam het brood op tafel, waarna er werd ingepakt en opgeruimd. De extra taxi’s kwamen weer voor rijden (bedankt Monique, Herman, Adriaan en Jacqueline) en konden de tassen en alle spullen weer worden ingeladen. Iedereen kreeg als herinnering een leuke mok met tekst erop mee naar huis.

Graag willen wij Harry de Jong, Marloes van Schoonhoven, Tim Naber, Bakkerij Breden, Guus Breden en Sjaak Bouwmeester enorm bedanken voor hun bijdrage aan c.q. sponsoring van dit kamp. Wij zijn daar ontzettend blij mee. Al met al kijken we terug op een intensief weekend, maar zeer geslaagd kamp dat, wat de leiding betreft, zeker volgend jaar een vervolg mag krijgen.

Namens de ‘Jeugdkampcommissie’
Simone Bakker